19 April 2014

Orang ramai diminta berwaspada penularan MERS

20 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Orang ramai diminta mengambil langkah berjaga-jaga untuk mencegah penularan wabak "Sindrom Pernafasan Asia Barat-Virus Korona (MERS-CoV).
    
Presiden Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) Datuk Dr N.K.S Tharmaseelan berkata tidak perlu bagi sesiapa untuk menukar rancangan perjalanan kerana MERS.

Bukan minyak pesawat

20 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
PERTH: Tompok minyak yang dikesan Ahad lalu di kawasan pencarian penerbangan MH370 bukan daripada psawat itu.

Menurut kenyataan Pusat Penyelarasan Agensi Bersama (JACC), analisis awal sampel yang dikumpul oleh kapal Tentera Laut Diraja Australia ADV Ocean Shield mengesahkan ia bukan minyak enjin pesawat atau cecair hidraulik.

Bluefin-21 antara AUV terbaik

20 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
PERTH - AUSTRALIA.  Bluefin-21 yang digunakan dalam pencarian dalam air untuk mengesan pesawat penerbangan MH370 Malaysia Airlines di selatan Lautan Hindi dianggap sebagai kenderaan dalam air autonomi (AUV) terbaik bagi operasi seperti itu.

Charitha Pattiaratchi, profesor oseanografi pantai dari University of Western Australia berkata mungkin ada hanya beberapa AUV yang dapat bertahan daripada tekanan dalam air pada kedalaman 4,500 meter, dengan keupayaan yang sama seperti Bluefin-21.
"Ada yang boleh menyelam ke paras kedalaman yang serupa tetapi peralatan itu tidak banyak. 

Hudud di Kelantan tidak cabul persefahaman Pakatan

20 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
KEMAMAN: Timbalan Menteri Besar Kelantan, Datuk Mohd Amar Abdullah berkata, tindakan kerajaan negeri itu untuk melaksanakan undang-undang jenayah syariah termasuk hukum hudud tidak mencabul persefahaman dalam Pakatan Rakyat.

Ini, katanya kerana Dewan Undangan Negeri (Dun) Kelantan telah meluluskan Kanun Jenayah Syariah II negeri itu sebelum wujudnya Pakatan Rakyat.

PAS kesal hutan simpan Orang Asal diceroboh

20 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
TEMERLOH: PAS memandang serius penebangan hutan kawasan Simpanan Orang Asal di Kampung Pasu dan Kampung Penderas. Kedua-dua kampung tersebut terletak dalam Perlimen Kuala Krau, Pahang. Penebangan yang ini boleh mengancam sumber rezeki masyarakat Asli di Kawasan tersebut dan bertentangan dengan peraturan yang sedia ada. 

Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, selaku Pesuruhjaya PAS Pahang menyatakan bahawa perkara seperti itu tidak sepatutnya berlaku.

17 April 2014

ADUN Paloh cedera, isteri meninggal dunia terbabit nahas di Simpang Pulai

18 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -

Ipoh: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Paloh, Kelantan, Datuk Paduka Norzula Mat Diah cedera manakala isterinya, Datin Paduka Maziah Din meninggal dunia selepas terbabit dalam kemalangan maut di Kilometer 24 Jalan Cameron Highland-Simpang Pulai di sini, petang tadi.

Karpal Singh : Perginya Seorang Tokoh Politik Yang Berprinsip

18 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT

Saya rakamkan takziah kepada keluarga Yang Berhormat Karpal Singh, Ahli Parlimen Jelutong yang telah meninggal dunia akibat kemalangan awal pagi ini. Saya sifatkan pemergian beliau sebagai satu kehilangan kepada dunia politik tanah air kerana beliau amat dikenali sebagai seorang yang berprinsip dan sukar digugat pendiriannya. Beliau juga merupakan pendokong kuat kepada Perlembagaan Malaysia dan amat tegas dengan pendirian bahawa Malaysia merupakan negara sekular. Sudah tentu prinsip ini amat berbeza dengan prinsip perjuangan PAS dan beliau ternyata menghormati perbezaan ini.

Travelog Idham Lim (15)

18 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -

17. Kenangan Dulu2....Rumah usang ini meninggalkan seribu kenangan pahit dan manis dalam hidup ini. Ianya saya ambil dari koleksi gambar rakan seperjuangan @Adanan Hussin .melihat gambar ini mengamit beberapa kenangan untuk kita kongsikan bersama.

Rumah ini adalah rumah pertama yang dimiliki oleh Persatuan Kebangsaan Pelajar Malaysia Indonesia-Cabang Aceh (PKPMI-CA) dengan disewa oleh pemiliknya warga tempatan yang kami panggil Pak Talib.

Disinilah kegiatan pelajar Malaysia diadakan termasuklah menempatkan Pejabat PKPMI-CA . Kami persatuan pelajar yang di ketuai oleh Abg Ismail mula menyewa disini pada penghujung tahun 1986 dan ia masih disewa sehingga saya dan isteri menamatkan pengajian pada tahun 1992. Rumah dua tingkat ini mempunyai 5 bilik. 4 bilik digunakan untuk tempat tinggal 8 pelajar dengan kapasiti 2 orang sebilik dan satu bilik menempatkan pejabat dan bilik meayuarat PKPMI-CA.

Hudud: Cukup dengan kenyataan Presiden PAS

18 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Mahfuz Omar menyifatkan penjelasan oleh Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berhubung persoalan hudud semalam sudah memadai setakat ini.

Beliau berkata, dengan penjelasan Presiden PAS itu, beliau dan juga pimpinan PAS yang lain tidak perlu lagi melangkaui untuk mengulas lanjut perkara itu.

"Cukup dengan kenyataan Presiden PAS itu dan saya mendukung penuh kenyataan itu," kata beliau pada sidang media di Pejabat Agung PAS di sini hari ini.

Beliau menjelaskan demikian ketika diasak wartawan media arus perdana agar mengulas isu itu dalam konteks pendirian parti-parti lain dalam Pakatan Rakyat.

Hudud: PAS sokong penuh tindakan Kelantan - TG Hadi

18 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
KUALA TERENGGANU: Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, terpulang kepada mana-mana parti termasuk dalam Pakatan Rakyat untuk menyatakan pendirian mereka terhadap usaha perlaksanaan hudud di Kelantan.

Ini kerana katanya, tidak ada sebarang perjanjian untuk menghalang PAS daripada mengemukakan Rang Undang-Undang  (RUU) Persedirian berhubung perlaksanaan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (2) 1993 negeri itu ke Parlimen.

"Isu hudud di Kelantan ini mendahului Pakatan Rakyat. Ianya sejak tahun 90an. Awal lagi sebelum ada Pakatan Rakyat.

Karpal maut dalam nahas, anak cedera

18 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -


Ahli parlimen Bukit Gelugor dan peguam kanan Karpal Singh maut dalam kemalangan dekat Tapah awal pagi ini.
Pembantu beliau Michael Cornandez turut meninggal dunia apabila kereta yang mereka naiki melanggar sebuah lori dalam perjalanan menuju utara di Lebuh Raya Utara Selatan kira-kira jam 1 pagi tadi.
Anaknya Ram Karpal dan pemandu kereta dilaporkan cedera.

16 April 2014

Eton Thundergod mampu bertahan 46 hari

17 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -

Eton Thundergod mampu bertahan 46 hariEton Thundergod
Telefon pintar

Telefon pintar dari China kebiasaannya bukanlah telefon pilihan namun teknologi mereka kini semakin meningkat. Kini banyak telefon pintar dari China mampu menyaingi telefon pintar utama yang lain.

Pemilu: Calon Gagal Hadapi Tekanan Termasuk Bunuh Diri

17 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
JAKARTA: Ramai calon yang gagal memperoleh undi terbanyak pada Pemilihan Umum (Pemilu) Parlimen 9 April lepas, mengalami tekanan selepas dilaporkan memberi segala yang ada termasuk wang peribadi, dalam usaha meraih sokongan rakyat.


Laporan dari seluruh pelosok Indonesia baru-baru ini, menunjukkan sebanyak 6,600 calon yang merebut kerusi di Dewan Perwakilan Rakyat atau parlimen, mengalami tekanan, kecenderungan menjadi gila, malah bertindak membunuh diri berikutan kerugian yang mereka alami.

AirAsia akhirnya setuju pindah ke KLIA2

17 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -

AirAsia akhirnya setuju memindahkan operasinya ke KLIA2 selepas Putrajaya membuat keputusan mendapatkan kepakaran Pertubuhan Penerbangan Sivil Antarabangsa (ICAO) bagi menilai dan menentukan keselamatan jangka panjang lapangan terbang itu.

“Keputusan ini mencerminkan keutamaan pihak kerajaan dalam isu keselamatan, dan memastikan bahawa KLIA2 adalah selamat untuk kegunaan orang ramai.

Jawapan kepada penyelewengan anti-Hadis

17 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
AKHIR-AKHIR ini, masyarakat didedahkan kembali kepada pemikiran  golongan yang menolak hadis di dalam sistem perundangan Islam,  dikenali sebagai golongan “anti-hadis”.

Walaupun pada zahirnya mereka merupakan sebuah aliran yang ‘hanya mempertikaikan kedudukan hadis sebagai sumber hukum’, mereka sebenarnya membawa satu cara pemahaman dan penafsiran baru terhadap sejarah awal umat Islam dan sumber perundangan yang harus menjadi rujukan.

Lantas pentafsiran dan pemahaman baru ini menimbulkan satu kerangka konsep, ideologi dan cara-hidup dan berlainan dari apa yang dipegang oleh umat Islam selama ini.