25 April 2014

Hudud: PAS akan beri taklimat kepada DHPP, orang ramai

26 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -

KUALA LUMPUR: Satu taklimat penerangan berkaitan Enakmen Jenayah Syariah II yang merangkumi hukum hudud akan diadakan kepada pimpinan Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) dalam tempoh terdekat.

Taklimat yang dijadualkan di Kuala Lumpur itu akan diadakan secara tertutup bagi memudahkan pimpinan DHPP mendapat penjelasan secara lebih efektif berhubung enakmen yang menimbulkan keresahan di kalangan bukan Islam.

Naib Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, berkata taklimat tertutup itu akan melibatkan semua pimpinan DHPP di peringkat pusat dan negeri, dan seterusnya beberapa taklimat serta himpunan khas untuk untuk orang ramai.

Pemilu: Jokowi berhak pilih calon Naib Presiden

26 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -

JAKARTA: Pemimpin politik veteran Parti Demokrasi Indonesia Perjuangan (PDI-P), AP Batubara berpendapat pemilihan calon naib presiden PDI-P perlu bergantung kepada pilihan calon presiden parti itu, Joko Widodo atau Jokowi bagi menghadapi Pemilihan Umum (Pemilu) Presiden, 9 Julai ini.
    
"Jokowi mempunyai hak sepenuhnya menentukan nama bakal calon naib presiden kerana calon naib presiden PDI-P harus boleh bekerjasama dan memiliki ideologi yang sama dengan Jokowi," kata AP Batubara kepada pemberita di sini, Rabu.
    
Namun, Anggota Dewan Pertimbangan Pusat PDI-P itu meminta Jokowi agar berunding terlebih dahulu dengan Ketua Umum parti berkenaan, Megawati Soekarnoputri sebelum menetapkan pilihan nama bakal calon naib presidennya itu.

24 April 2014

Tok Guru Nik Aziz pencetus model pentadbiran Islam

25 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -

KOTA BHARU: Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dianggap berjaya mencerna pemikiran rakyat ke arah Islamik setelah sekian lama diselimuti budaya sekular.

Menteri Besar, Ustaz Datuk Ahmad Yakub berkata, sebelum ini tidak ada model pentadbiran Islam di Malaysia biar pun negara sudah lama mencapai kemerdekaan.  

Perbankan Islam berkembang selepas dirintis Kelantan

25 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -

KOTA BHARU: “Pada masa itu seramai 13 pengurus dan pegawai bank datang menemui saya setelah kerajaan negeri membuat keputusan memindahkan wang ke Bank Islam.

“Biar pun mereka merayu, namun saya tetap juga memindahkan wang kerajaan negeri ke akaun yang selaras dengan syariat.

MAS bayar 96% tuntutan bayar balik waris penumpang China

25 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -


Malaysia Airlines (MAS) telah melunaskan 96 peratus tuntutan yang dikemukakan oleh waris penumpang warga China pesawat MH370 yang hilang pada 8 Mac lepas, kata Naib Presiden Kanannya Jaffar Derus Ahmad.

23 April 2014

Hudud: Abim gesa tarik balik kenyataan ‘makan sup tangan’

24 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
MEMETIK kenyataan yang dikeluarkan oleh Tun Mahathir Mohamad menerusi saluran Astro Awani pada 17 April 2014 yang menyebut berkaitan perlaksanaan Enakmen Jenayah Syariah II Kelantan, Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) memandang berat kenyataan tersebut.

Tun Mahathir selaku salah seorang pemimpin dunia Islam yang disegani, sepatutnya lebih berhati-hati mengeluarkan pandangan dalam hal yang berkaitan dengan perundangan syariah.

Pandangan beliau yang menyatakan bahawa adalah tidak adil jika berlaku perbezaan hukuman antara warganegara bagi kesalahan yang sama boleh menimbulkan kekeliruan. 

Tun Daim miliki bank di Bangladesh?

24 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
KUALA LUMPUR: Bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin yang dipersoal ekoran kekayaan luar biasa yang dimilikinya turut didakwa pernah memiliki sebuah bank di Bangladesh.

Maklumat tersebut didedahkan Pesuruhjaya PAS Perak Razman Zakaria dalam satu temubual bersama Harakahdaily semalam.

Menurut Razman, beliau mempunyai maklumat bahawa Daim pernah mengambil alih ICB Islamic Bank Limited berdaftar di Karwan Bazar, Dhaka sekitar antara tahun 2006 dan 2007.

"Bagaimanapun maklumat yang kami perolehi, beliau telah menjual bank itu pada Oktober 2010 dengan harga USD55,000 juta," kata Razman kepada Harakahdaily.

22 April 2014

Feri Karam: Angka Kematian Cecah 104 Orang, 198 Lagi Masih Hilang

23 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -

Feri Sewol.
JINDO: Angka kematian tragedi feri karam di Korea Selatan mencecah 104 orang manakala 198 lagi masih hilang.

Feri Sewol yang membawa 476 penumpang, kebanyakannya terdiri daripada pelajar sekolah, terbalik dan karam di perairan Korea Selatan pada Rabu lalu.

Remaja Sembunyi Di Roda Pesawat Terselamat Selepas 5 Jam Rentasi Lautan Pasifik

23 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -

Hawaiian Airlines.
LOS ANGELES: Seorang remaja bernasib baik apabila terselamat daripada kesejukan melampau dan kesukaran untuk bernafas selepas menyelinap masuk ke bahagian tayar pesawat yang dalam perjalanan dari California ke Hawaii.

Bekas wakil rakyat PAS Kelantan tubuh Wira

23 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
Harakahdaily/-

KOTA BHARU: Seramai 52 bekas wakil rakyat PAS Kelantan termasuk yang pernah bertanding pada pilihan raya umum pertama selepas merdeka iaitu pada 1959 kini bernaung di bawah sebuah persatuan.

60 parti politik Thai bincang tarikh p'raya

23 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -

BANGKOK: Parti-parti politik Thailand mengadakan perjumpaan hari ini untuk berbincang mengenai tarikh pilihan raya dan langkah yang perlu diambil untuk memastikannya berjalan lancar.
    
Pesuruhjaya Suruhanjaya Pilihan Raya Somchai Srisitthiyakorn berkata lebih 60 parti politik akan menghadiri mesyuarat itu bagi membincangkan perkara berkaitan pilihan raya baharu yang bakal diadakan.
    
Perjumpaan itu akan disiarkan secara langsung oleh dua saluran televisyen dan wakil setiap parti akan diberi masa satu minit setengah untuk bercakap. 

Fomca: Bas dua tingkat mudah terbalik

23 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -


Kekerapan berlakunya kemalangan membabitkan bas dikhuatiri menjejaskan usaha kerajaan untuk menggalakkan orang ramai mengguna pengangkutan awam terutamanya bagi perjalanan yang jauh dan ketika musim perayaan.

21 April 2014

Himpunan 1 Mei tetap di Dataran, tiada perubahan

22 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -


Perhimpunan membantah Cukai Jualan dan Perkhidmatan (GST) pada 1 Mei depan di Dataran Merdeka Kuala Lumpur setakat ini tidak berubah dan tetap mengikut seperti yang dijadualkan.

20 April 2014

Feri karam di Korea: 13 lagi mayat ditemui

21 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
JINDO: Tiga belas lagi mayat ditemui hari ini di dalam badan feri Korea Selatan yang karam Rabu lalu, kata pegawai pengawal pantai.


“Tiga belas lagi mayat baru saja dibawa naik. Angka korban kini mencecah 49 orang,” kata jurucakap pengawal pantai.Difahamkan, lapan daripada mayat berkenaan adalah lelaki dan dua perempuan. 

9 maut di Jawa Timur akibat minum arak tempatan

21 Jamadil Akhir 1435. [MOD] -
JAKARTA: Sembilan maut manakala yang lain dimasukkan ke hospital di Jawa Timur selepas minum 'oplosan', sejenis arak buatan tempatan, awal minggu ini.
    
Ketua Polis Malang Adi Deriyan Jayamarta berkata lebih 20 orang menghadiri dua jamuan pada Isnin, yang menyajikan oplosan.